Project Mens – Van kiem tot vermogen.

Drie onderzoeksbijeenkomsten over de mens voor iedereen die zich afvraagt wat menszijn eigenlijk is. Drie geheel verzorgde zaterdagen met sprekers, uitwisseling en kunstzinnige workshops. Met telkens op vrijdagavond een inspirerende opmaat. Zoek je persoonlijke ontwikkeling of professionele verdieping dan is Project Mens iets voor jou.

De geplande bijeenkomsten zijn:

Luik I – 12 & 13 april – Mens zijn in het nu.
Luik II – 14 & 15 juni – Mens worden, waar komen we vandaan?
Luik III – 27 & 28 september – Mens worden, op naar de toekomst!

Het eerste luik in april is inmiddels voorbij.
In het eerste luik hebben we verkend waar de huidige mens staat.
We beschreven hoe we alleen in ons zelf de verbinding kunnen leggen tussen die eenzame binnenwereld en de versproeiende, versplinterde buitenwereld.
We gebruikten het beeld van de lemniscaat, waar in het kruispunt de uitersten bij elkaar komen, en waar werkelijke vernieuwing en ontwikkeling mogelijk is.
In de verschillende workshops konden we beleven hoe moeilijk het is om onbevangen, zonder vooroordeel zowel onszelf als onze omgeving waar te nemen, en om in relatie te staan met die beide kanten. Maar het gaf ons ook veel herkenning en ruimte en zicht hoe verder te gaan.

En nu nodigen we u van harte uit om aan het tweede luik deel te nemen.
Het tweede luik vrijdagavond 14 juni en zaterdag 15 juni


Liefde voor ons verleden.
In het tweede luik krijgen we schetsen te horen over vroegere cultuurperiodes, over de kinderlijke en embryonale ontwikkeling en over het herinneren van onze oer-opgave. In gesprek en werkgroepen proberen we dat in verbinding te brengen met ons huidige leven. Want al die aspecten dragen we nog steeds in ons: de vroegere lagen waar we nog niet de beschikking hadden over ons zelfbewustzijn, ons Ik-punt. Die aspecten vragen er om doorlicht en uiteindelijk omgevormd te worden

Met elkaar gaan we op zoek naar hoe onze reis is begonnen, naar hoe ieders Ik zich langzamerhand tot een punt heeft samengetrokken. Daarbij kunnen we op verschillende manieren terugkijken.
Wie zichzelf wil leren kennen ontdekt dat hij niet alleen is gevormd door wat hij zich van vroeger kan herinneren, maar ook door dingen die gebeurd zijn vóór die tijd, en door invloeden die hij onbewust heeft opgenomen.
Diep in ieder mens ligt het verlangen om zichzelf en de wereld beter te leren kennen en deze allebei om te vormen en te verheffen tot iets hogers.
Meer en meer is de mens tegenover de wereld komen te staan terwijl hij er aanvankelijk nog zonder echt Ik-besef helemaal in op ging.
Het is een ontwikkelingsgang die we in ieder kind kunnen terugvinden. En op een ander niveau ook in de ontwikkeling van het embryo. Ieder nieuw mensenkind begint bij het allereerste onstoffelijke begin, en in de loop van de geschiedenis komen we toch steeds verder.

Scheppingsverhalen uit allerlei culturen vertellen ons dat we niet zomaar op aarde zijn gekomen maar wel degelijk een opgave hebben meegekregen.
Maar die verhalen vertellen ons ook over grote gevaren en verleidingen. Alleen met moed en met vertrouwen op de hulp van de geestelijke wereld kunnen we die doorstaan.
Essentieel is dat we onze oorsprong en daarmee onze opdracht niet vergeten. En dat we ook, ieder vanuit zijn/haar eigen opgave iets van het leven weten te maken en de wereld te herscheppen.
Met elkaar gaan we in dit tweede luik ons daarin verdiepen en daaraan werken.
.

Voor het programma van 14 en 15 juni zie de aparte programma-pagina: Programma. De beide dagen zijn zowel los als gezamenlijk te bezoeken.

Zie hieronder een aankondiging van Project Mens: